O nama

Upoznajte Kliker IT centar za decu

Napredne metode

Po pažljivo osmišljenim metodama koje stimulišu kreativnost, maštu, interesovanje za rešavanje problema i osnovne principe programiranja.

Društveno odgovorni

Delom školarine finansiramo ovaj program i za decu iz ugroženih društvenih kategorija jer svuda umemo da prepoznamo talente.

Svi su dobrodošli

Radionice Kliker centra predstavljaju inovativan i interaktivan način učenja osnova kompjuterskog programiranja, robotike, elektronike i 3D štampe. Naši kursevi namenjeni su deci uzrasta od 5 do 18 godina. Nema ulaznih testova i selekcije. Svi su dobrodošli.

Tokom cele godine

Termini održavanja kursa su usklađeni sa školskim obavezama polaznika. Radionice traju sat ili sat i po vremena, u zavisnosti od uzrasta.

Veštine 21. veka za decu

Kliker IT centar za decu postoji od oktobra 2015. godine i organizuje kurseve koji predstavljaju inovativan i interaktivan način učenja osnova kompjuterskog programiranja, robotike i digitalne kreativnosti. Naši kursevi namenjeni su deci uzrasta od 5 do 18 godina.

Programi kurseva su osmišljeni tako da stimulišu kreativnost, maštu, interesovanje za rešavanje problema i osnovne principe programiranja kroz stvaranje vizuelnih, interaktivnih i multimedijalnih aplikacija (igrice, animacije, mobilne aplikacije, sajtovi). Takođe stimulišu mlade ljude da naučene principe razmišljanja primene ne samo u okviru informacionih tehnologija, već u svim aspektima života.

Kroz sedamnaest različiti, pažljivo osmišljenih programa koje nudimo je do sada prošlo preko 11000 dece, dok je besplatnim jednodnevnim radionicama prisustvovalo preko 3000 dece. Naši programi se sprovode u Srbiji u Beogradu (8 lokacij1), Pančevu, Požarevcu, Smederevu, Vršcu Leskovcu, Užicu, Lazarevcu, Čačku, Loznici, Kragujevcu, Zrenjaninu, Varvarinu, Kruševcu, kao i u Skoplju, Sarajevu, Pdogorici i Baru.
Kroz razne projekte Kliker IT centar je do sada sarađivao sa brojnim organizacijama, obrazovnim institucijama i kompanijama, među kojima su Nordeus, Novak Đoković Fondacija, Prima International School, List computers, StartIt, ICT Hub, Dečiji kulturni centar Beograda, Polyhedra fab lab, Osa kompjuterski inženjering, Naučno-tehnološki park Zvezdara, Cisco, Fond B92, Sberbank, New Image, Press Office, Oxford škola jezika, Urban school. Posebno izdvajamo projekte koje smo realizovali sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i švajcarskom softverskom kompanijom Merkle putem kojih smo obezbedili besplatne kurseve programiranja i robotike za preko stotinu dece slabijeg materijalnog ili socijalnog statusa.
Na organizovanim događajima pod nazivom “Future kids meetup”, preko 600 dece i roditelja motivisalo se i upoznalo, kroz druženje sa stručnjacima u oblasti programiranja i praktične demosntracije novih tehnologija, sa IT profesijama budućnosti. Takođe smo bili edukatori nastavnika i sudije u finalu takmičenja akcije “Bitka za znanje” Fonda B92, a 2017. godine smo bili zaduženi za IT radionice na Drugarijadi koju na Kopaoniku već 6 godina organizuje Fondacija Novak Đoković. O našim aktivnostima izveštavali su, između ostalih i RTS, N1, TV Kopernikus, Studio B, Happy TV, Radio Beograd, Politika, B92.net, City magazin.

Programi Kliker IT centra za decu

Programiranje za predškolce je namenjeno deci od 5-te godine do polaska u školu. Tokom ovog programa deca će upoznati svet kodiranja i algoritamskog razmišljanja kroz igre i rešavanje problema uz pomoć Bee Bot robota, kretivno programiranje u aplikaciji Scratch Junior, otkrivanje mogućnosti Makey Makey-ja i upoznavanje nekih od programa i robota koje koriste nešto stariji drugari iz Kliker centra.

Deca uzrasta od 7 do 10 godina uče da prave igrice i animacije u Scratch-u, a kasnije još naprednije projekte na kursu Scratch 2.

Deca uzrasta od 9 do 12 godina mogu pohađati kurs Robotike. Na ovom veoma interaktivnom kursu se deca se pomoću 3 različita robota, a kroz platformu sličnu Scratch-u, mogu upoznati sa osnovama programiranja elektronskih komponenti kao što su led diode, razni senzori kao i funkcija koje robot izvršava.

Deca uzrasta od 11 do 13 godina će učiti da prave aplikacije za mobilne telefone u App Inventor programskom okruženju, takođe nastalom na američkom MIT-u. Na kursu AppInventor 2, koji je nastavak prethodno pomenutog AppInventor programa, se izrađuju kompleksnije aplikacija, mahom igre, a završni projekat se objavljuej na Google Play store.

3D štampa i modelovanje je kurs gde se deca upoznaju sa aditivnim konceptom razmišljanja koji podrazumeva stavranje ovjekata dodavanjem sojeva materijala. Prvi deo kursa se polaznici upoznaju sa 3D olovkom koja je praktično ručni štampač, dok kasnije izrađuju digitalne modele u programu ThinkerCad i štampaju ih na 3D štampaču.

Polaznici uzrasta od 13 do 16 godina na kursu Unity: Pravljenje 3D video-igara je namenjen onima koji žele ozbiljnije da uđu u svet pravljenja video-igrica kroz najpopularniju platformu Unity usput se upoznajući sa osnovama C# programskog jezika.

Deca uzrasta od 13 do 16 godina učiće programiranje dok prave web sajtove u programskom okruženju CodePen na kursu Web programiranje I. Polaznici već od prvih časova kreću da prave konkretne elemente web sajta koje mogu videti kako se menjaju u trenutku dok kucaju nove linije koda.

Kurs programiranja Interaktivni Python, usklađen sa najmodernijim tehnologijama i namenjen je uzrastu od 12 do 16 godina. Kurs je dizajniran da pomogne polaznicima sa malo ili bez imalo programerskog iskustva da nauče osnove kreiranja interaktivnih aplikacija. Jezik koji smo odabral, Python, je jezik koji nudi širinu i udobnost prezentovanja najrazličitijih koncepata programiranja kroz jednostavnu i udobnu sintaksu.

Naš najnapredniji kurs je Web programiranje II gde se deca upoznaju sa bazama podataka i PHP programskim jezikom praveći svoju internet prodavnicu.

Termini održavanja kursa će biti usklađeni sa školskim obavezama polaznika. Radionice će trajati sat i po vremena. Više informacija o kursevima Kliker – Centra za kreativno razmišljanje možete naći u opisu kurseva klikom OVDE.