O nama

Upoznajte Kliker centar

Napredne metode

Po metodama nastalim na najprestižnijem Američkom tehnološkom institutu. Ova metoda stimuliše kreativnost, maštu, interesovanje za rešavanje problema i osnovne principe programiranja.

Društveno odgovorni

Delom školarine finansiramo ovaj program i za decu iz ugroženih društvenih kategorija jer svuda umemo da prepoznamo talente.

Svi su dobrodošli

Radionice Kliker centra predstavljaju inovativan i interaktivan način učenja osnova kompjuterskog programiranja i robotike. Naši kursevi namenjeni su deci uzrasta od 5 do 18 godina. Nema ulaznih testova i selekcije. Svi su dobrodošli.

Tokom cele godine

Termini održavanja kursa su usklađeni sa školskim obavezama polaznika. Radionice traju sat i po vremena.

Veštine 21. veka za decu školskog uzrasta

Kliker – Centar za kreativno razmišljanje organizuje kurseve koji predstavljaju inovativan i interaktivan način učenja osnova kompjuterskog programiranja i robotike. Naši kursevi namenjeni su deci uzrasta od 5 do 18 godina.

Programi kurseva su osmišljeni tako da stimulišu kreativnost, maštu, interesovanje za rešavanje problema i osnovne principe programiranja kroz stvaranje vizuelnih, interaktivnih i multimedijalnih aplikacija (igrice, animacije, mobilne aplikacije, sajtovi). Takođe stimulišu mlade ljude da naučene principe razmišljanja primene ne samo u okviru informacionih tehnologija, već u svim aspektima života.

Kroz devet različitih programa koje nudimo je do sada prošlo preko 1200 dece, dok je besplatnim jednodnevnim radionicama prisustvovalo oko 500 dece. Naši kursevi se sprovode u Srbiji u Beogradu (3 lokacije), Kraljevu, Šapcu, Obrenovcu, Aranđelovcu, Leskovcu i u Bosni i Hercegovini u Banjaluci i Prnjavoru. Kroz razne projekte Kliker centar je do sada sarađivao sa organizacijama, obrazovnim institucijama i kompanijama, među kojima su List computers, ICT Hub, StartIt, Polyhedra, Osa inženjering, Cisco, Fond B92, Sberbank, Premier škola jezika, Oxford škola jezika, Urban school. Izdvajamo i projekte koje smo realizovali sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i švajcarskom softverskom kompanijom Namics putem kojih smo obezbedili besplatne kurseve programiranja i robotike za preko stotinu dece slabijeg materijalnog ili socijalnog statusa. Takođe smo bili edukatori nastavnika i sudije u finalu takmičenja akcije “Bitka za znanje” Fonda B92, a držali smo i radionice na Drugarijadi koju na Kopaoniku već 5 godina organizuje Fondacija Novak Đoković.

Program Kliker centra

Programiranje za predškolce je namenjeno upoznavanju dece uzrasta  5 i 6 godina sa svetom programiranja i algoritamskog razmišljanja na radeći sa BeeBot robotom i u platformi Scratch Junior.

Deca uzrasta od 7 do 10 godina uče da prave igrice i animacije u Scratch-u, a kasnije još naprednije projekte na kursu Scratch 2.

Deca uzrasta od 9 do 12 godina mogu pohađati kurs Robotike. Na ovom veoma interaktivnom kursu se deca se pomoću 3 različita robota, a kroz platformu sličnu Scratch-u, mogu upoznati sa osnovama programiranja elektronskih komponenti kao što su led diode, razni senzori kao i funkcija koje robot izvršava.

Deca uzrasta od 11 do 13 godina će učiti da prave aplikacije za mobilne telefone u App Inventor programskom okruženju, takođe nastalom na američkom MIT-u.

Polaznici uzrasta od 13 do 16 godina na kursu Unity: Pravljenje 3D video-igara je namenjen onima koji žele ozbiljnije da uđu u svet pravljenja video-igrica kroz najpopularniju platformu Unity usput se upoznajući sa osnovama C# programskog jezika.

Deca uzrasta od 13 do 16 godina učiće programiranje dok prave web sajtove u programskom okruženju CodePen na kursu Web programiranje I. Polaznici već od prvih časova kreću da prave konkretne elemente web sajta koje mogu videti kako se menjaju u trenutku dok kucaju nove linije koda.

Kurs programiranja Interaktivni Python, usklađen sa najmodernijim tehnologijama i namenjen je uzrastu od 12 do 16 godina. Kurs je dizajniran da pomogne polaznicima sa malo ili bez imalo programerskog iskustva da nauče osnove kreiranja interaktivnih aplikacija. Jezik koji smo odabral, Python, je jezik koji nudi širinu i udobnost prezentovanja najrazličitijih koncepata programiranja kroz jednostavnu i udobnu sintaksu.

Naš najnapredniji kurs je Web programiranje II gde se deca upoznaju sa bazama podataka i PHP programskim jezikom praveći svoju internet prodavnicu.

Termini održavanja kursa će biti usklađeni sa školskim obavezama polaznika. Radionice će trajati sat i po vremena. Više informacija o kursevima Kliker – Centra za kreativno razmišljanje možete naći u opisu kurseva klikom OVDE.