Kliker centar u akciji Bitka za znanje

U cilju stvaranja modernog obrazovnog sistema koji istovremeno podstiče kreativni razvoj dece, Fond b92 je pokrenuo akciju Bitka za znanje. Plan je da osnovne škole u Srbiji dobiju dovoljan broj nastavnih alata – mBot robota, pomoću kojih će deca kroz igru naučiti osnove programiranja.

kliker centar bitka za znanje

U okviru akcije su organizovane obuke za nastavnike škola koje su se prijavile da učestvuju, a obuke su držali predavači iz Kliker centra. Prijavljujuci se za akciju  nastavnici pokazuju odgovornost prema profesiji i zelju da decu nauce analitickom nacinu razmisljanja. Nakon uspesne obuke svaka skola dobija na poklon pet Mbotova.

Da bi se pokazao uspeh ovog projekta, organizovano je takmicenje u kojem je djacima pruzena prilika da pokazu na koji nacin su naucili da koriste robote. Članovi Kliker centra su imali tu čast da budu sudije prvog održanog finala ovog takmičenja u Srbiji. Roboti koji se tokom obuke koriste jednostavni su za sastavljanje i upotrebu, a pruzaju mogucnost da deca dobiju znanja iz prirodne, matematicke, tehnoloske i inzenjerske oblasti. Razumevanje bazicnog programiranja nije samo vrsta opismenjavanja u 21. veku vec i razvija kreativnost i logicko razmisljanje dece.

kliker centar bitka za znanje

O velikom interesovanju ucenika i nastavnika svedoci podatak da su vec 344 skole prosle radionicu i u svoje ucionice uvele 1720 robota. Ovaj projekat pokrenut je u januaru 2017. godine uz podrsku Ministarstva prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja.